You can do it… if you set your mind to it!

You can do it… if you set your mind to it!

De voorbereiding
Mijn normale trainingsweek bestaat uit 4 keer hardlopen en dagelijks 15 – 30 minuten krachttraining. In de laatste week vóór de Eindhoven marathon heb ik besloten goed uit te rusten. Je kunt in de dagen voorafgaand aan een wedstrijd niet veel vooruitgang meer boeken qua tempo en conditie, dus is het verstandig om de nodige rust in te bouwen.
De nachten voor een “belangrijke” wedstrijd slaap ik normaliter onrustig. Dat was ook dit keer het geval, dus vandaar dat siësta’s voor mij een noodzaak zijn geworden. Gelukkig zijn mijn vrouw en ik zelfstandige ondernemers en kunnen wij zelf beslissen wanneer wij werken. Van dit voorrecht heb ik gebruik gemaakt.

Ik maak altijd een wedstrijdschema bij wedstrijden waarin ik graag wil pieken, zodat ik mij mentaal kan instellen op de tempo’s die ik wil gaan lopen. Ook schrijf ik op waarom ik een bepaald doel wil halen, zodat ik ook intrinsiek gemotiveerd wordt. Laatste 10 km Persoonlijk Record staat op 37:35 in Valencia, Spanje. Mijn doel: 10 km in 37:00!
Raceday
Zondagochtend zijn Richelle, Riley en ik naar de stad gegaan om de minimarathon te lopen van 1,5 km. Riley is 3 jaar en hij heeft het super goed gedaan! Hij vindt het hardlopen leuk en heeft voor zijn leeftijd al een sterke wilskracht ontwikkeld. Prachtig om te zien.

Kopgroep DLL Marathon Eindhoven 2016
Vervolgens hebben wij de kopgroep aangemoedigd van de marathon. Wat een tempo hebben deze Keniaanse en Ethiopische lopers. Het bijzondere is dat de winnaar Festus Talam (21) eigenlijk was ingehuurd als ‘haas’ voor de andere toplopers.
Uiteindelijk heeft hij besloten om na zijn werk als tempomaker de marathon uit te lopen. En hoe! Hij won de wedstrijd met een tijd van 2:06:26. Een snelheid van 20 km per uur. Je zou eens voor de grap de loopband op de sportschool op 20 km per uur moeten zetten en kijken hoe lang je dit volhoudt. Ongelooflijk snel!
Een paar minuten voor de start van 15:30 uur… Door een flinke omleiding met de bus werd het op tijd komen nog even spannend. Collega Harrie van Tuijn heeft last minute mijn sporttas aangenomen, ik heb nog een snelle warming up gedaan en toen richting de start. Ik voelde me onrustig en begon te twijfelen of ik mijn doelstelling wel zou behalen.
Ademhalingsoefeningen helpen mij om mijn hartslag laag te houden. Ook ga ik in gebed en dank ik God dat ik weer een kans krijg om het verschil te maken. De prestaties die ik lever in mijn leven zijn namelijk niet voor mijn eigen eer en glorie, maar om zoveel mogelijk mensen te inspireren, motiveren en mobiliseren. Dus… gaan met die banaan!

Kopgroep Eindhovens Dagblad 10 km
Hardloopmaat Remko Stoelinga heeft de eerste 3 kilometer met mij mee gefietst. Ik was zoekende naar mijn tempo en kreeg bij 4 km al het gevoel dat ik niet meer kon versnellen. Op dat moment liep ik 16,4 km per uur. Toen zag ik mijn moeder staan en zij gaf mij een flinke boost om door te gaan.
Mijn vrouw en kind stonden bij het 7 km punt en ik was al praktisch ‘op’. Op dat moment begon ik hardop tegen mijzelf te praten. Je lichaam vertelt je hersenen namelijk dat je niet verder kunt. Woorden hebben macht over leven en dood (Spreuken 18:25) . “Je kunt het! Kom op Jermaine! Blijf gaan!” Deze woorden gaven mij kracht. Ik moest en zou mijn doel halen!
Vanaf het 8 km punt kon ik het 18 Septemberplein al zien met een massa van mensen en vanaf dat moment begon ik te zweven. Fysiek stuk, maar mentaal sterk denderde ik langs de duizenden Eindhovenaren die zich in de stad hadden verzameld om de marathonfestiviteiten te vieren. Dit zigzaggend langs de mensen die nog bezig waren met de halve en hele marathon.
Na een keiharde eindsprint kwam ik uiteindelijk als 10e loper over de finish van de ruim 2400 lopers. Ik heb mijn PR behaald in een mooie tijd van 37:14 You can do it if you set your mind to it!

Sportbegeleider van Healthy by Choice – Jermaine Maaijen
Geen reactie's

Geef een reactie