In de keuken van een fitte mama..

In de keuken van een fitte mama..

Tringeling, tringeling, tringeling! De wekker gaat, het is tijd om op te staan, nog even 10 minuten snoozendan. Het is maandagochtend. Beneden klik ik de waterkoker aan en ondertussen ga ik naar de WC.
Ik schenk 500 ml gekookte water in mijn bidon, laat het staan om af te koelen en loop de trap weer op.

“Riley, wakker worden we moeten naar school”, fluister ik in zijn oor. Terwijl hij wakker sluimert stap ik de douche in, tandenpoetsen en aankleden. Riley volgt na mij en terwijl we samen naar beneden lopen, vraagt hij: “Nog even tekenfilmpje kijken, mama?” Vandaag zijn we verrassend vroeg, dus prima.
Dit is hoe onze ochtenden altijd starten… dus niet!
Regelmatig is het: rennen, springen, vliegen en ontbijten in de auto of op de fiets. Riley weet wanneer het zover is, want dan zingen we het liedje: ‘Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelooflijke haast…‘. Ja, ja…ik weet wat je denkt, maar ik ben vast niet de enige, toch?

Ontbijt…

Wat zal ik Riley toch maken voor het ontbijt?

Maïs- of boekweitwafels met omelet, humus of kipfilet? Een glutenvrije pannenkoek, een bakje fruit of toch een stuk zelfgebakken brood? En te drinken: Thee, water of biologische appelsap aangelengd met water? Vaak kies ik voor water of appelsap. Ik heb het allemaal als basis in huis, dus dan is er genoeg om dagelijks mee te variëren.
Mijn gekookte water is ondertussen lauw en ik pers een halve citroen uit. Heerlijk lekker alles schoonspoelen en de spijsvertering op gang brengen. Mijn ontbijt is vaak hetzelfde als dat van Riley, maar vandaag kies ik voor havermout in amandelmelk, met stukjes appel, een handje vol nootjes en kaneelpoeder. Ik geniet ervan, omdat het lekker is en ik weet dat het mijn lichaam voedt en versterkt.

‘Ik heb het allemaal als basis in huis, dus dan is er genoeg om dagelijks mee te variëren’ 

Enkele jaren geleden had ik gelachen als je zou zeggen dat ik havermout lekker zou vinden, maar ik was destijds ook niet bezig met gezonde voeding. Waar ik trek in had, dat kocht ik. Elke dag een pecanbroodje met honing, een reep hazelnoot chocolade of een paar gesuikerde donuts, dat was mijn standaard.  Als ik het niet aan het eten was, dacht ik er wel over na. Voornamelijk vulde ik mijn maag met broodproducten en lag er meer rijst en vlees op mijn bord dan groenten. Hoe ik me voelde? Elke dag moe en hongerig. Dagelijks last van onrustige darmen door een verstoorde spijsvertering, onzuiverheden op mijn huid en een opgeblazen gevoel.

 

‘Elke dag een pecanbroodje met honing, een reep hazelnoot chocolade of een paar gesuikerde donuts, dat was mijn standaard.’

Riley is al op school. Thuis aangekomen, trek ik mijn sportkleding aan en ga ik hardlopen in het park. Vaak heb ik sportkleding al aan naar school, dan weet ik zeker dat het gebeurd. Onze gedachten zijn namelijk heel manipulatief: ‘Je moet nog zoveel doen: dweilen, de was doen, dat ene mailtje sturen en…’Herkenbaar? Zonder na te denken klap ik de deur achter me dicht. Lekker zonder telefoon mijn hoofd luchten, mijn lichaamscellen wakker schudden en mijn spieren versterken. Het is overigens maar 30 tot 60 minuten op een hele dag. Alle tijd die we in Sociale Media steken, kunnen we echt beter besteden.
Wanneer ik terugloop van mijn sessie, barst ik van de energie. Ik heb wel spierpijn, maar mijn gedachten zijn alert. Mijn eerste maaltijd, vandaag een heerlijke havermout recept, neem ik na het sporten.
Een korte douche en dan aan het werk in onze kantoorkamer: coach gesprekken met cliënten. 

Lunchtime!

Tijdens mijn theepauze van 500ml, denk ik na over mijn lunch.
Zal ik gaan voor een smoothie, een zelfgemaakte tonijnsalade of toch de kipsalade?

Ik hoor je al denken: Zij werkt lekker vanuit huis en heeft alle tijd, maar ik moet naar kantoor hoor.
Je keuzes voor voeding blijven echter hetzelfde, echter moet je ze wel in de ochtend of de avond tevoren voorbereiden. Waar haal je deze tijd vandaan? Je maakt tijd, want het gaat om prioriteit.
Wil je gezonder eten, slanker zijn en je fitter voelen?  Dan vergt dit focus en discipline.

De tijd vliegt zeg, ik moet mijn grote jongen alweer ophalen van school.
Riley smult thuis van een heerlijke glutenvrije wrap gevuld met tonijn en slamix in een olijfolie dressing. Net voor zijn middagdutje drinkt hij een kopje thee met honing. Hij moet even uitrusten, want over 2 uurtjes gaan we naar de ienieminigroep op de atletiekbaan. “Ik wil net als papa sporten”, zegt meneertje altijd.

Diner…

Tijdens zijn middagdutje krijg ik een what’sapp bericht van manlief: What’s for diner, sweety?
Daar heb ik meestal in het weekend al over nagedacht bij het boodschappen doen. Het gaat mij altijd om de basis van groente, fruit, noten (zaden en pitten), verse kruiden, vis en gevogelte, verder heb ik altijd glutenvrije rijstvervangers en notenmelk in huis. Mijn dagelijkse portie voor het avondeten: 200 gram groenten, 50 gram rijst (vervanger) en 100-125 gram vis of gevogelte. Ook maaltijdsoepen ben ik dol op.

‘ Mijn dagelijkse portie voor het avondeten: 200 gram groenten, 50 gram rijst (vervanger) en 100-125 gram vis of gevogelte.’ 

Het diner is bijna klaar… heerlijke kikkererwtjes gewokt in olijfolie met knoflook, komijn, zwarte peper en zout. Lekker knapperige sperziebonen en mals gebakken kipdij filet in een zelfgemaakt sausje van olijfolie en verse kruiden.

Aan tafel!

Heb jij gezonde recepten in deze keuken gevonden? Probeer ze eens uit!

Wil je meer praktische tips over bewuste keuzes voor een slanker, fitter en gezonder lichaam?
Neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Gezonde en sportieve groet,

Richelle Maaijen

2 Reactie's
 • Deborah
  Geplaatst op 06:02h, 25 februari Beantwoorden

  Super leuk geschreven, herkenbaar en inspirerend.. Guess what I’m drinking this morning-:)

  • Admin
   Geplaatst op 15:57h, 22 juli Beantwoorden

   Bedankt voor je reactie! Leuk dat het je inspireert en tot actie aanzet 🙂

Geef een reactie